Apple event detaljne informacije

Ukoliko vas zanimaju detalji svakog najavljenog proizvoda sa Apple eventa možete ih pronaći ovde.

Apple iOS 11 i watchOS 4 globalno stižu 19. septembra

Apple je detalje o iOS 11 operativnom sistemu objavo u junu, a softver će objaviti nedelju dana nakon prikazivanja novih iPhone modela – 19. septembra.

Korisnici iPhone i iPad uređaja dobijaju redizajnirani izgled interfejsa, sa prilagodljivim kontrolnim centrom, boljom Siri podrškom, Live Photo modovima, jednoručnom podrškom za tastaturu i drugim funkcijama.

Apple iPad postaje mnogo bolji uz iOS 11, dok će iPad Pro konačno dobiti pravu multitasking opciju i poboljšanu Split View podršku za aplikacije. Nova Files aplikacija će omogućiti pravo deljenje fajlova između aplikacija.

Apple watchOS će takođe debitovati 19. septembra, uz neke nove funkcije za praćenje parametara zdravlja i fitnesa. Apple Watch će pratiti rad srca u Apple Heart Study servisu i obaveštavaće o bilo kakvim nepravilnostima rada srca. Apple se nada da će ova funkcija u budućnost pomoći kod identifikovanja bolesti srca.

Kada je macOS u pitanju, novi macOS High Sierra operativni sistem će javnosti biti dostupan od 25. septembra.

Apple TV sa 4K HDR video podrškom

Apple je konačno objavio dugo očekivanu nadogradnju za svoj Apple TV set-top box, koji je sada sposoban za reprodukciju filmova i TV emisija u 4K Ultra HD rezoluciji.

Tim Cook je tokom prezentacije istakao da je TV sektor u fazi promene sa širokom prihvaćenošću 4K tehnologije. Novi Apple TV hardver kompaniju smešta rame uz rame sa Roku, Amazon i Chrome servisima, koji su već sposobni za 4K streaming.

Apple TV koristi interfejs koji je redizajniran i optimizovan za 4K rezoluciju, a tu je i prerađeni Siri daljinski upravljač koji ide uz Apple TV. Hardver koji stiže u uređaju je moćniji u odnosu na prethodni model, a sadrži A10X Fusion procesor (isti koji ima i iPad Pro) kao i 3GB RAM-a. Rezultat ovoga su CPU performanse koje su duplo brže nego kod prethodnog modela. Ovo bi trebalo da omogući glatku reprodukciju 4K sadržaja do 60 frejmova u sekundi, što bi Apple TV trebalo da načini i sposobnijim uređajem za povremeni gejming.

Apple uz novi Apple TV uređaj donosi i HDR, sa podrškom za Dolby Vision i HDR10. Ove nove tehnologije omogućavaju bolje osvetljenje i širi spektar boja na TV uređajima koji imaju HDR podršku.

Najnoviji Apple TV će biti dostupan od 22. septembra po ceni od 179 dolara za 32GB model, odnosno 199 dolara za 64GB model.

Apple AirPower

Apple će konačno korisnicima omogućiti da svoje iPhone uređaje pune bežično. Novi iPhone modeli, koje je kompanija objavila, uključuju iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X, a svi podržavaju Qi bežično punjenje.

Kompanija je uz pompu najvila AirPower bežični punjač tokom jučerašnje prezentacije, ali je Apple odlučio da se bežični punjač ne pojavi tokom ove godine.

Umesto toga, Apple nam je dao prikaz. Kompanija radi na AirPower uređaju, koji ne samo da može da puni iPhone uređaje, već i Apple Watch i AirPods. Takođe, sva tri navedena uređaja se mogu puniti istovremeno. Apple ističe da sa kompanijom Qi radi na tome da ovo načini standardom. Uređaj za punjenje ima i fast charging podršku.

AirPower bežični punjač će biti dostupan od naredne godine.

iPhone 8 i 8 Plus

Apple je tokom svoje prezentacije danas zvanično najavio iPhone 8 i 8 Plus modele telefona, koji predstavljaju nadograđene verzije prošlogodišnjih iPhone 7 i 7 Plus modela. Novi telefoni imaju brže procesore, True Tone displej i nadograđene kamere.

Prelazak sa iPhone 7 na iPhone 8 model je prilično značajan, jer označava po prvi put od iPhone 3GS verzije da neki iPhone model nije dobio „S“ varijantu, koja uobičajeno stiže sa manjim poboljšanjima. Dizajn telefona je zadržao istu šematiku koje se Apple drži još od 2014. godine sa iPhone 6 i 6 Plus modelima.

Kada su unutrašnje karakteristike u pitanju, procesor je sa A10 Fusion nadograđen na A11 Bionic model. U pitanju je šestojezgarni čipset sa dva jezgra koja su za 25% brža od A10 i četiri jezgra koja su za 70% brža od onih na starijem modelu. Tu je i nadograđeni Apple-dizajnirani GPU, koji donosi poboljšanje u performansama za 30 procenata, uz upola manju potrošnju.

Kada su kamere u pitanju, iPhone 8 ima novi 12MP senzor, koji je brži i konačno ima optičku stabilizaciju slike. Apple iPhone 8 Plus takođe ima novi senzor i nudi f/1.8 i f/2.8 otvore blende. Dve kamere na iPhone 8 Plus modelu imaju i „Portrait Lighting“ funkciju, koja podešava osvetljenje u portretskom snimcima. Poboljšanja su načinjena i u video sektoru.

Displej na novoj iPhone 8 liniji je takođe poboljšan, uz dodatak iste True Tone tehnologije koju ima i 10.5-inčni iPad Pro, koja automatski podešava ekran u odnosu na ambijentalno osvetljenje u prostoriji.

Jednu od većih promena čini i implementacija staklene poleđine, kako bi se omogućilo induktivno bežično punjenje a Apple će koristiti Qi charging standard. Kao i kod iPhone 7 modela, izostavljen je 3.5mm priključak.

Apple ističe da je iPhone 8 prvi smartfon dizajniran za AR (augmented reality), sa kalibrisanim kamerama, zajedno sa novim žiroskopom i akcelerometrom za bolje praćenje pokreta.

Apple iPhone 8 će imati cenu od 699 dolara za 64GB model, dok će iPhone 8 Plus stići po ceni od 799 dolara za 64GB model. Obe verzije telefona će imati i 256GB varijante, ali za njih cene nisu poznate. Apple ističe da će se iPhone 8 i iPhone 8 Plus u prodaji naći od 22. septembra.

iPhone X

Dugo očekivana, specijalna edicija iPhone-a je konačno ozvaničena, a nosi naziv iPhone X. Ovaj premijum telefon kompanije Apple implementira edge-to-edge ekran, sa izrezom s prednje strane kako bi se smestio senzor za prednju kameru i novi Face ID senzor.

Tim Cook, CEO kompanije Apple, je novi telefon predstavio sledećim rečime: „Tokom prethodnih 10 godina, išli smo napred sa novim inovacijama, što nas dovodi do ovog trenutka, kada možemo da kreiramo uređaje koji su značajno inteligentniji, sposobniji i kreativniji nego pre“.

Apple iPhone X karakteriše staklo i sa prednje strane i na poleđini, dok na stranicama ima okvir od nerđajućeg čelika. Telefon stiže u dve boje – sivoj i srebrnoj. Opremljen je 5.8-inčnim ekranom (2436 x 1125p) sa OLED panelom. Ekran donosi gustinu pikselizacije od 458ppi, što je naviše ikada za neki iPhone, a Apple ga naziva Super Retina displej. Poput iPhone 8/8 Plus modela, tu je i True Tone displej tehnologija.

Apple je po prvi put odlučio da ne implementira home taster, koji menja svajpovanje odozdo na gore. Takođe, kompanija je odlučila da ne implementira ni Touch ID sa senzorom otiska prsta. Novi metod autentifikacije i verifikacije nosi naziv Face ID i otključava telefon jednostavnim pogledom u njega.

Tehnologija kombinuje IR sistem sa prednjom kamerom i takozvanim „flood iluminatorom“, koji osvetljava lice kako bi omogućio prepoznavanje i u mraku. Prema navodima kompanije Apple, Face ID je mnogo sigurnija opcija od Touch ID. Kompanija tvrdi da postoji jedna u milion šansi da druga osoba pogleda u telefon i da ga otključa.

iPhone X ima dve kamere na poleđini od 12MP, a opremljen je optičkom stabilizacijom slike. Senzori su brži i veći, a glavna kamera ima f/1.8 otvor blende dok telephoto objektiv ima f/2.4 otvor. Kamere su opremljene quad-LED True Tone blicem.

Apple iPhone X ima A11 Bionic procesor, koji je predstavljen i na iPhone 8 modelima. Apple je predstavio novo postolje za bežično punjenje, koje kompanija naziva AirPower, a biće dostupno naredne godine. Telefon podržava LTE Advanced i dolazeći Bluetooth 5.0 standard.

Apple iPhone X će se prodavati po ceni od 999 dolara za model sa 64GB skladišnog prostora, a tu je i nadograđena opcija sa 256GB skladištem. Prednarudžbe za telefon kreću od 27. oktobra, a iPhone X će se u prodaji naći od 3. novembra.

Izvori: The VergeGSMArena

Post Author: Siniša Alimpić

||Student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu🏢|| ||Fudbaler ⚽️||Personalni trener🏋️|| ||Zaljubljenik u IT 💻||