Mainstream mDay 2017 [VIDEO]

Developers Mday 2017. održan je 24. septembra 2017. u Jahting klubu Kej. Domaćin ovog događaja je bila jedna od najjačih domaćih kompanija u ovom sektroru, to je kompanija Mainstream d.o.o.

Ova kompanija u stopostotnom privatnom vlasništvu i u potpunosti je posvećenja pružanju naprednih hosting usluga. Osnovana je 2005. godine sa ciljem da pruži usluge premium web hostinga. Mainstream se danas pozicionirao među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi.

 

Podrška i partneri ovog događaja su Telenor, RNIDS, Grand kafa i Coca-Cola.Nakon dobrodošlice i uvodne reči marketinškog direktora Mainstream-a i mCloud-a, Jelene Opačić, govornicu je preuzela Nevena Ružić, poverenik (GDPR) sa temom „Šta programeri treba da znaju i primene“.

Govorila je o generalnim uredbama o zaštiti podataka, hronologiji nastanka, pravnim aktima EU, koja su ključna pitanja generalne uredbe, pravima osobe čiji se članovi obrađuju (član 7.), obavezama rukovodioca podataka (službenik za zaštitu podataka)(članovi 37-39), pravima na digitalni zaborav, o integrisanim zaštitama podataka, o prenosu podataka u treće zemlje(članovi 44-49), drakonske kazne (član 83.), prodoru u bezbednost podataka.

Detaljnije o svemu ovome možete čuti na snimku koji se nalazi ispod:

 

Nakon Nevene Ružić izašao je Bogdan Kecman iz kompanije Oracle. Od njega smo čuli novine koje donosi MySQL Server 8.0, a tih novina je čak preko 200. Da ne bi smo nabrajali te novine najbolje je da čujete direktno od Bogdana šta je to tačno novo, šta smo dobili u odnosu na prethodnu verziju:

Treće izlaganje pripalo je Iliji Studenu iz ActiveCollab-a, tema je bila Trunk Based Development, odnosno pogle iz programerske i poslovne perspektive. O čemu se detaljno radi, možete pogledati na snimku ispod:

Posle interesantnog Ilinog usledilo je izlaganje Jelene Ožegović iz RNIDS-a, sa temom: „.COM je kul ali i mi smo!“. Jelena je iznela dosta interesantnih podataka jedan od njih je svakako da je broj registrovanih domena na svetu čak 331.9 miliona. Njazastupljeniji domen je naravno .com, sledeći je Kineski .cn, dok se na trećem mestu našao domen .tk koji je u poluprivatnom vlasništvu.

Sledeći interesantan podatak je da je Nemački domen .de prvi domen koji se približava gornjoj granici da nema slobodnih naziva internet domena. Više informacija o njenoj prezentaciji možete pogledati na snimku ispod:

 

Po zvaničnoj agendi koji smo naveli u članku u kom smo najavljivali ovaj događaj, peto mesto na govornici zauzimao je Veljko Manojlović iz kompanije Telenor. Tema Markovog izlaganja bila je „Digitalizacija kroz prizmu razvoja mobilne aplikacije“.

Fokus u izlaganju je bila aplikacija „Moj Telenor“, šta tačno, pogledajte na snimku ispod:

 

Usledila je tema o kojoj se sve više priča, i kojoj se, po mom mišljenju, danas poklanja velika pažnja i veliki budžeti, dakle bioinformatika. U ovu priču uveo nas je Mladen Lazarević iz kompanije Seven Bridges.

Kompletno Mladenovo izlaganje možete pogledati na snimku ispod:

 

Nakon predstavnika Seven Bridges-a, mikrofon je preuzeo Boris Vezmar iz SuperAdmins-a. Tema njegovog izlaganja je „Simple sysadmin defence tips every dev should know“ . Borisovo izlaganje bilo je okrenuto developerima, web masterima, sys adminima. Predstavio je program koji se zove „FAIL2BAN“ , kako radi, šta pruža i primer toga.

Kompletno Borisovo izlaganje možete pogledati na snimku ispod:

 

Miloš Marčeta, CTO Internet Group, tehničko lice koje stoji iz portala Telegraf.rs. Tema njegovog izlaganja bila je „Telegraf.rs CMS“. Nakon uvodne reči, Marko nas je uveo u priču o novom CMS-u sistemu koji su razvili za potrebe Telegraf portala.

Kompletno Markovo izlaganje možete pogledati na snimku ispod:

 

Deveto mesto po agendi pripalo je Aleksandru Matanoviću iz ECD-a i tema njegovog izlaganja bila je „Blockchain & Cryptocurrency: Big Bubble or Big Deal?“. Šta su kriptovalute, šta je to blokčein? Tim pitanjima je Aleksandar započeo svoje izlaganje, pored toga pomenetu su prednosti kriptovalute. Tema o kojoj se danas dosta priča, čujte šta Aleksandar kaže o svemu ovome na snimku ispod :

Dragan Pleskonjić, tema „Paradigm shift in information security and privacy with artificial intelligence and machine learning“. Predavanje koje je sa razlogom trajalo najduže. Teško je izdvojiti bilo šta iz Draganovog izlaganja, stručnak za bezbednost, zaposlen u velikoj kompaniji, prepun iskustva.

Nakon Dragana, last but not least, sjajni Antonije Pušić, Rambo Amadeus sa temom „Moralno ekonomski koordinatni sistem“, publika je možda najviše uživala tokom ove teme, a to se videlo po najvećoj količini smeha koja se čula na brodu Kej.

Ovde su se završila individualna predavanja koja su, iz našeg ugla, stvarno bila fantastična. Na kraju konferencije održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali :

  • Marko Arsić
  • Milan Ivanović
  • Nikola Poša
  • Mateja Opačić
  • Mladen Trišić

Tema diskusije bila je „Programerski procvat u Srbiji gde smo mi u odnosu na svetske trendove. Analiza IT edukacije.“

Kompletnu panel diskusiju možete pogledati na snimku ispod :

Pored ostalih medija, ovaj događaj je ispratio i naš blog ITholic, ispred koga su bili Filip Nikodinović i Siniša Alimpić.

Sve fotografije sa događaja možete pogledati na ovom linku.Post Author: Filip Nikodinović

Diplomirani inžinjer računarstva i informatike, povratnik iz budućnosti.